Retket ja matkat

VUODEN 2023 TULEVAT MATKAT


Teatterimatka Seinäjoelle 
NIIN KUIN TAIVAASSA -musikaaliin! 

Menestysmusikaali Niin kuin taivaassa valmistuu syksyllä Seinäjoen kaupunginteatteriin. Tervetuloa mukaan Vaasan kansallisten seniorien teatterimatkalle Seinäjoelle 28.10.2023!

Lähtö bussilla lauantaina 28.10. klo 10.00 kaupungintalon edestä. Nautimme menomatkalla keittolounaan. Esitys alkaa klo 13. Väliajalle kukin varaa ja kustantaa väliaikatarjoilun itse.

Matkan hinta on 89 euroa, sisältäen musikaalilipun, kuljetukset ja lounaan. 

ILMOITTAUTUMISET 19.9. mennessä Kirsi Sandille sähköpostilla kirsi.sand@gmail.com tai tekstiviestillä, puh. 050 3373352. Kerro myös mahdollisesta erikoisruokavaliosta.

Maksut yhdistyksen tilille FI58 5670 0820 2942 86, viitenumero 2312. Viimeinen maksupäivä 19.9.

Koskettava tarina musiikin voimasta  ja rakkaudesta 

Kay Pollakin ohjaamaan rakastettuun ruotsalaiseen elokuvaan pohjautuva Niin kuin taivaassa on tarina kotiinpaluusta, musiikin yhdistävästä voimasta ja tosirakkauden löytämisestä.

Maailmankuulu kapellimestari Daniel Daréus palaa lapsuutensa maisemiin, pieneen maalaiskylään. Terveysongelmista kärsinyt huippumuusikko yrittää elää hiljaiseloa eristäytyneenä, mutta ajautuu tahtomattaan kirkkokuoron johtoon ja keskelle värikästä ja kyläyhteisöä. Kuoron joukosta löytyy paitsi ystäviä myös vanhoja haavoja ja lopulta todellinen rakkaus. 

Musikaalin päärooleissa nähdään Peter Nyberg ja Natalil Lintala. Ohjaus Tuomas Parkkisen, musiikkia johtaa Eeva Kontu. Teoksen musiikista vastaa Ruotsin tunnetuin Euroviisu-säveltäjä Fredrik Kempe.

KUVA: Niin kuin taivaassa. Kuvassa Peter Nyberg ja Natalil Lintala. Kuva Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard. Seinäjoen kaupunginteatteri.

- - - - -

VUODEN 2023 TOTEUTUNEET  MATKAT

SENIORIPIIRIN 40-VUOTISJUHLA SEINÄJOELLA 22.7 

Lähdimme la 22.7. Törnävän kesäteatteriin katsomaan pop-musikaalia, Xanadu,  ja juhlimaan 40- vuotiasta Pohjanmaan piiriä. 

Lähtö kaupungintalon edestä klo 9.45. Ensin juhlimme, ja klo 13.00 alkoi teatteriesitys. Esityksen jälkeen kävimme syömässä. 
Vaasassa olimme n. klo 18.00. 

XANADU:

  • Jumalainen pop musikaali kuolemattomasta rakkaudesta ottaa katsojat syleilyynsä heinä- ja elokuussa 2023 Törnävän kesäteatterissa.
  • Ensi kesän musikaalikomediassa pukeudutaan glitteriin, lennetään Pegasos-hevosella, nähdään yksisarvisia ja tanssitaan rullaluistimilla kasaridiskossa.
  • Xanadun hurmaavaan pyörteeseen kietoutuvat niin diskofantasia, pop, Broadwayn loisto. Hollywoodin kulta-aika kuin antiikin mytologiakin. Xanadu nauraa edustamalleen genrelle niin sydämellisesti ja hilpeästi, että kornius ja kliseisyy saavat kokonaan uuden merkityksen!
  • Luvassa on täydellinen todellisuuspako, joka muistuttaa, että ilman taidetta ei ole rakkautta. 

Mysteerimatka

Lähdimme Mysteerimatkalle 19.4.2023 kello 9 kaupungin talon edestä.

Siinä sitä sitten pitkin matkaa arvuuteltiin, että mihin päin käännytään.

Ensimmäiseksi käännyttin Koskenkorvan Trahteerin pihalle, jossa meidät jaettiin kahteen ryhmään: Könnit ja Kännit.

Martti Koskenkorva kertoi asiantuntevasti ja mukavasti Könnin kelloseppien opeista ja taidoista. Könnin kelloseppien skaala oli laajempi kuin kenenkään muiden seppien pohjoismaissa taskukelloista aina tornikelloihin ja seitsenviisareisiin kaappikelloihin.

Jaakko Koskenkorva (Martin poika) kertoi viinan valmistuksen historiasta ja Koskenkorvan viinatehtaan perustamisesta nykypäivään mukaansatemppavasti.

Sitten matkasimme Kurikan Panttilaan entisen lakkitehtaan tiloihin perustettuun olutpanimoon ja ravintolaan, jossa söimme tosi maittavan aterian.

Ennen ateriaa Juha Ollila kertoi meille lakkitehtaan historiaa.

Päivän päätteeksi matkasimme kääntymisiä arvuutellen Lapuan Paukun museoalueelle. Ensin meille Ruut Lehto kertoi Lapuan Patruunatehtaan historiaa ja sitten teimme kierroksen museoissa, taidenäyttelyssä ja lopuksi Lapuan Kankureiden myymälässä.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Martti Koskenkorva kertoo Könnin kelloseppien historiaa hyvin eloisasti
Jaakko Koskenkorva esittelee viinan ja Koskenkorvan historiaa eloisasti tislauksen keksimisestä alkaen.
Mysteerimatkalaiset Lapuan Paukun museolla

- - - - - - 

Vaasan kansalliset seniorit

Teatterimatkalle helmikuussa loisteliaaseen 
Anastasia-musikaaliin! 

Tule mukaan yhdistyksen teatterimatkalle Tampereen Teatteriin katsomaan upeaa Anastasia-musikaalia! Musikaali on ollut suuri menestys ja se on kerännyt ylistystä niin kriitikoilta kuin suurelta yleisöltä. 

Esityspäivä on torstai 23. helmikuuta 2023. Kyseessä on iltapäivänäytös klo 14. Lähtö Vaasasta kaupungintalon edestä klo 8.30. Lounas menomatkalla ennen esitystä. 

Esityksen kesto on 2 t 35 min. Paluumatkalle lähdetään näytöksen päätyttyä.

Matkan hinta on 145 € / henkilö, sisältäen bussikuljetukset, musikaalilipun ja lounaan. 

Anastasia-teatterimatkalle ilmoittautumiset Kirsi Sandille 18.1.2023 mennessä sähköpostilla kirsi.sand@gmail.com  tai tekstiviestillä 050 3373352. HUOM! Kerrothan mahdollisista allergioista.

Maksut Vaasan kansalliset seniorit ry:n tilille FI58 5670 0820 2942 86 , viitenumero 2273. VIIMEINEN maksupäivä on 18.1.2023.

Huom! Matka toteutetaan vain, jos lähtijöitä on vähintään 25 henkeä. 

Anastasia – lumoava tarina

Anastasia-musikaali pohjautuu Romanovien suvun ja keisari Nikolai II:n perheen kohtaloon ja siihen liitettyyn kiehtovaan mysteeriin. Tarina kuljettaa Romanovien palatsista Venäjän vallankumouksen keskelle ja Pariisiin, missä nuori ja rohkea Anja etsii itseään ja menneisyyttään.

Musikaalin takana on Tony-palkittu amerikkalainen tekijäkolmikko: sävellys Lynn Ahrens, käsikirjoitus Terrence McNally ja laulujen sanoitus Stephen Flaherty. Musikaalin on ohjannut Samuel Harjanne, jonka meriitteihin lukeutuvat mm. aiemmat menestysmusikaalit Kinky Boots ja Billy Elliot. Pääosassa Anastasian nimiroolissa nähdään teatterin oma näyttelijä, valovoimainen Pia Piltz.

Anastasia-musikaali. Kuvassa Pia Piltz. Kuva: Harri Hinkka. Tampereen Teatteri.

- - - - -

VUODEN 2022 TOTEUTUNEET  MATKAT

Operetti Iloinen leski Seinäjoella

SEINÄJOKI, Seinäjoki-sali pe 9.12.2022 klo 18

Franz Léhar, Iloinen Leski 

Yksi kaikkien aikojen suosituimpia operetteja; Iloinen Leski päästetään vauhtiin Juulia Tapolan tekemällä uudistetulla ohjauksella.

Pontevedro II laivan vesillelasku, ja kastamisjuhla ovat alkamassa, mutta todellisuudessa koko laiva avajaiskekkereineen on järjestetty velkarahalla. Laiva on konkurssikypsä jo ennen ensimmäistä matkaansa. 

Laivan kapteenilla Paroni Zetalla (Jouni Kokora) on kuitenkin suunnitelma laadittuna; jonkun laivan upseeristosta on naitava kirjansa julkistusjuhliaan risteilyllä pitävä miljonäärileski: Hanna Glawari, ja näin pelastettava Pontevedro II konkurssilta. Tehtävään valikoituu seurustelu-upseeri Danilo, jolla onkin jo yhteistä historiaa Hannan kanssa. Lopputuloksena on klassisen hauskaa operettiromantiikkaa, ja pariutumista.  Hannan roolissa kuullaan sopraano Laura Pyrröä ja huikentelevainen Danilo on tenori Jyrki Anttila.

Lavastuksen on tehnyt Jari Jalonen, ja musiikista esityksessä vastaa salonkiorkesteri: Operetta.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Subrettiroolissa nähdään loistava paikallinen sopraano Marika Hölttä, ja hänen aisaparinaan laulaa tenori Tuomas Miettola.

Teatterimatkalle Tampereelle lokakuussa! 

Matka peruuntui johtuen vähäisestä ilmoittautujamäärästä. 

- - - - - - 

Kirkkopyhä Kokkolassa 30.10.2022

Tiedote

- - - - - - 

Syksyinen retki Anne Mattilan taidekahvilaan ke 14.9.22

Lähtö Vaasan kaupungintalon edestä klo 10.

Saapuminen Annen taidekahvilaan.

Taidekahvilan esittely ja tutustuminen Annen taiteeseen.

Lounas: lohikeitto, kahvi ja jälkiruoka n. Klo 13.

Paluumatkalla vierailu Alpon savannilla. Tutustumme ITE-taitelija Alpo Koivuniemen veistoksiin.

Paluu Vaasaan n. Klo 17.

Matkan hinta 50€ (sis. matkan, lounaan ja Alpon savannin) 

Ilmoittautuminen alkaa 1.8.

Viimeinen ilmoittautumis- ja maksupäivä on 22.8. 

Maksut Vaasan kansallisten seniorien tilille FI58 5670 0820 2942 86,

Viitenumeo 2244.

Ilmoittautumiset hilkka.vuorensivu@gmail.com tai tekstiviestillä 050 5919214.

Muista ilmoittaa allergioista!

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

- - - -

Kesäteatteri Lappajärvellä la 30.7., päivänäytös

Musiikkikomedia PESÄNJAKO  la 30.7. 2022.

Ilmoittautumiset kirsi.sand@gmail.com tai tekstiviestillä 050 3373352. Muista ilmoittaa allergioista. 

Hulvaton tarina ja nimekkäitä näyttelijöitä

Pesänjako on rikollisen hauska musiikkikomedia, jossa juonenkäänteitä riittää. Kun löyhämoraalinen asianajaja Jarmo joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, hän yrittää huijata rahaa hoivakoti Tuohilehdon asukkailta. Erityisen kiinnostuksen kohteena on varakas pankkiirin leski Miriam. Siivunsa rahoista haluaa myös Jarmon veli, poliisikomisario Pertti “Spede” Pasala. Tarina kietoutuu hulvattomaksi vyyhdiksi Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin musiikin tahdissa. 

Lavalla nähdään huippunäyttelijöitä: Sari Siikander (useat elokuvat ja televisiosarjat mm. Team Ahma), Minna Koskela (monet elokuvat ja tv-sarjat. mm. Kumman Kaa) ja Sami Hintsanen (Tartu Mikkiin juontaja) sekä Mikko Rantaniva, Ville Majamaa,  Pasi Sarikoski, Senni Raappana ja Louie So .

Näytelmän ohjaa monista menestysnäytelmistä tunnettu Marika Vapaavuori. Pesänjaon on kirjoittanut tekijäkolmikko Jani Karvinen, Sami Hintsanen ja Ville Pusa.

- - - - -


KAUSTINEN KUTSUI KESÄLLÄ! 

Kuvassa Lapua-Uusi-Guinea -yhtye, kuva Petri Kaipiainen


Teimme päivän retken Kaustisen kansanmusiikkifestivaalille to 14.7.  Lähtö kaupungintalon edestä klo 12.00, paluu iltamyöhällä.  Jaoimme  menomatkalla päivän ohjelman, alueen kartan ja ehdotuksen päivän ohjelmaksi. Matkan hinta oli 68 €, sis. matkan, lipun, ruokailun ja kahvin. Lippu oikeutti liikkumiseen koko alueella, ja sillä pääsi kaikkiin sen päivän konsertteihin. 

TORSTAIN OHJELMA:

Kaustisen kansanmusiikkifestivaali (Kaustinen Folk Music Festival) on jo yli viiden vuosikymmenen ajan kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan keskeisimpiin kansanmusiikkitapahtumiin. 

Festivaali on rakentunut vahvan kaustislaisen pelimanniperinteen pohjalta. Neljän vuosisadan pelimannihenki elää yhä voimakkaana ja dynaamisena Kaustisen seudulla. Kaustisen tunnelma on unohtumaton.

Torstain 14.7. ohjelma oli värikäs ja monipuolinen. Keskipohjanmaa-areenalla oli Kaustisen Unesco-juhlan kunniaksi kaustislaisten kylien yhtyeitten esiintyminen vuorotellen.

Porukkamme hajaantui ympäri aluetta kukin valiten mieleistään ohjelmaa.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kaikki löysivät ajoissa bussille paluumatkaa varten.

Romanialainen Romansul Folk Ensemble tanssittaa yleisöä Juhlapihalla.

- - - - - - -

Tutustuminen Strömsöhön 

Emme järjestä yhteistä tutustumista, koska opastetulle kierrokselle mahtuu kerralla vain 20 henkilöä. Muut joutuisivat odottamaan vuoroaan liian kauan. Mutta Strömsö järjestää avoimet ovet kesäkuussa 20-vuotisjuhlan kunniaksi , ja  Vaasan oppaat järjestävät opastettuja kierroksia heinäkuussa. Näistä löytyy tietoa mm. Visit Vaasa-sivuilta

- - - - - - 

Kulttuurimatka

Sastamala-Tuusula-Kirkkonummi Pokrovan luostari 17.-19.5.2022Matkasimme hieman harvemmin kuljetulla kauniilla lounaissuomalaisella kulttuurireitillä! Kolmipäiväisellä matkalla tutustuimme oppaiden johdolla mm. Sastamalan historiallisiin nähtävyyksiin, hämmästyttävään Villa Royaliin, tuhkasta nousseen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon uudenlaisiin kirkkomaalauksiin, Sibeliuksen Ainolaan ja Pekka Halosen Halosenniemeen, idylliseen Pokrovan luostariin…

Ruokailimme mielenkiintoisissa paikoissa, kuten Tyrvään Vanhassa Pappilassa, hyvästä kotiruoastaan tunnetussa Tuusulan Lottamuseon Kanttiinissa ja Kirkkonummella vanhan kartanon maille perustetussa Pokrovan luostarissa. Sen perustajamunkki on entinen menestynyt keittiömestari. Tutustumiskierroksemme aikana luostari oli vielä upeassa pääsiäisasussaan ja puutarhan kevätkukat loistossaan.

Yöpymispaikkamme oli perinteikäs hotelli Aulanko Hämeenlinnassa ja hotelli Gustavelund Tuusulassa. Voit tutustua ohjelmaan klikkaamalla tästä

Kuvia kulttuurimatkastamme

Villa Royal

- - - - - 

Seniorikävely ja soppatykki ti 3.5., Hietasaari

Seniorikävely lähtee Hietasaaren parkkipaikalta klo 12. Kävelemme noin 4 km reitin, joka on merkitty. Kierrämme ensin Hietasaaren ja suuntaamme sitten Vaskiluotoon. Jos haluat kulkea lyhyemmän matkan, voit tulla paikalle myöhemmin ja tehdä itsellesi sopivan osuuden lenkistä.

Soppatykki sijaitsee parkkipaikan tuntumassa, näkyy parkkipaikalle. Lihakeiton tarjoilu aloitetaan klo 13. Annos maksaa 5 €. Keittoa voi ostaa kotiin vietäväksi, kunhan paikalla olevat ovat saaneet osuutensa.

Kysy lisää, jos tarvitset enemmän tietoa riitta.koski@netikka.fi, puh. 0503507748.


- - - - - 

Risteily Uumajaan to 31.3

-  Lähdimme risteilylle Uumajaan torstaina 31.3.2022 uudella Aurora Botnialla! Tapaaminen sataman terminaalissa viimeistään klo 7.30.  Paluu Vaasaan klo 17.00. Hinta 90  €, sisältää lipun, kahvin ja voileivän menomatkalla sekä ruokailun saaristolaispöydässä paluumatkalla.  Emme järjestä yhteiskuljetusta. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään pe 11.3. spostilla paula.lundman@gmail.com tai tekstiviestillä 0500-763086. 

Viimeinen maksupäivä on 11.3.  Paula ilmoittaa maksutiedot ilmoittautuneille. 

Menomatkalle meille on varattu  kokoustila,  jossa tarjotaan kahvia ja voileipä. Jotain pientä ohjelmaa sekä laivan esittelyä on myös suunnitelmissa.  Klo 11.00 ( Ruotsin aikaa) siirrymme nauttimaan  saaristolaispöydästä. Ja Vaasassa olemme klo 17.00.  Meillä on myös yksi hytti käytettävissämme koko matkan ajan. 


- - - - -

VUODEN 2021 TOTEUTUNEET  MATKAT

Something Rotten - Jotain mätää  

Lähdimme matkalle kohti Seinäjokea kaupungintalon edustalta. Matka sujui rattoisasti, kun viimein saimme tavata ystäviemme, vaikkakin naamiotuneina.

Ravintola Almassa söimme hyvät alkupalat ja kanakeiton. Kahvi ja jälkiruoka lopuksi, vaikka kahvi ei uuden tutkimuksen mukaan olekaan suositeltava ruuan jälkeen.

Musikaali oli Törnävän saarella katetussa katsomossa. Tapahtunat etenivät nopeasti, mutta kuorolauluosuuksissa oli vaikeuksia saada sanoista selvää, vaikka äänen voimakkuutta oli runsaasti.

Sään haltija tuli tekemään tepposet kesken näytöksen. Aloitti väliajan jälkeen sadekuurolla ja sen vaimennuttua ja näyttämön kuivauksen jälkeen salamoinnilla sai äänentoiston väliaikaisesti vaikenemaan. Pienen tauon jälkeen siitäkin selvittiin.

Säänhaltijan kasteleman näyttämön kuivaus.
Loppukumarrus

- - - -

Retki Mikkelinsaarille 22.7.2021

Teimme retken Mikkelinsaarille mukavassa säässä hellekauden jälkeen. 

Matkalle lähdimme kaupungin talon edustalta bussikuljetuksella Raippaluodon sillan kupeeseen Berny´s ravintolan satamaan. Siellä siirryimme M/S Corinalle, jolla matkasimme Kummelskäretiin. Matkalla oppaamme Vesa Heinonen kertoi todella kattavasti ja mielenkiintoisesti reitistämme ja sen varrella olevista saarista, karikoista ja niihin liittyvistä tapahtumista.

Perillä katsoimme ensin ympäristöä merivartioaseman päällä olevasta näkötornista. Sen jälkeen nautimme tosi maittavan kalakeiton veneessä.

Lounaan jälkeen kiersimme luontopolun, jonka varrella oppaamme Vesa Heinonen kertoi luonnon ja ihmisten historiasta aina jääkaudesta lähtien.

Paluumatkalla joimme virkistävät kahvit ja juttua riitti, kun näin saimme tavata ystäviämme aidosti kasvokkain.

Klikkaa jotain alla olevista kuvista niin saat näkyviin niiden tekstit ja oikeasta tai vasemmasta reunasta nuolella pääset selaamaan niitä.

Tästä voit katsoa Markku Viitasen kuvaaman videon retkestämme. https://youtu.be/A-A0f3slAVY

- - - -

Alkulassa

Vietettiin mukavaa iltapäivää Alkulassa to 2.9. klo 12 alkaen. Ohjelmassa oli opastusta, lohikeittoa, kahvia ja pullaa sekä tietysti rentoa yhdessäoloa. Pääosin oltiin ulkona. Joukko jaettiin kahteen ryhmään, jotka vuorottelivat opastetun kierroksen ja ruokailun.Pääsimme kuulemaan alueen mielenkiintoisen historian.


Ennen kierrosta alueella oppaamme Marja Paukkunen kertoo yleistä alueen historiasta.

- - - - 

Teatterimatka Seinäjoelle

Lähdimme  teatteriin Seinäjoelle katsomaan Agatha Christien Hiirenloukkua la 16.10.21

Esityksen väliajalla meille tarjottiin kahvit Kansallisen senioriliiton 50-vuotisjuhlan kunniaksi.  Mukana oli jäseniä kaikista Pohjanmaan senioripiireistä.

Lähdimme la 16.10. klo 10.30 kaupungintalon edestä.  Söimme lounaan ennen esitystä.  Paluu Vaasaan n. klo 18.00. 

Vaasan kansalliset seniorit 

psta Paula Lundman 

matkavastaava 

- - - -